Sauska Syrah

Villány 2019

Titokzatos, mély sötétlila. Illatában a titkok fokozódnak, tenger, füst és bőr, kakukkfű, levendula, füge, meggy. Kortya barokkosan gazdag, bonbon meggyes, áfonyás, csokis, frissen őrölt feketeborssal. Hosszú a korty, sokrétegű és izgalmas. Érdemes időben bontani a palackot, a syrah lassan nyílik, de aztán simán hódít.

 

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás.

Az ezt követő 20 napos héjonáztatással hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit, aromáit.

Kíméletes préselést követően 10 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott (20 %-ban új hordó).

 

Az év

A februári és márciusi hónapok kiemelkedően melegnek bizonyultak. Kijelenthető, hogy az elmúlt 10 év legszárazabb tele mutatkozott a területeken. A kedvező téli szénhidrát mérlegnek köszönhetően, az átlagosnál egy héttel hamarabb következett be a fakadás, mely szép egyöntetűség formájában valósult meg. Fakadástól virágzásig tartó időszak meleg áprilissal indult, április második dekádjától május végéig csapadékban gazdag idő köszöntött ránk, valamint ez idő alatt volt az elmúlt 8 évben a leghűvösebb is. A virágzás kicsit kitolódott az előző évekhez képest. 10 éve a 2019-es augusztus elején hullott a legtöbb csapadék, a hónap végétől viszont szárazságstressz tünetei mutatkoztak a növényeken. Az érés vontatottan indult, de a szüretet aromaanyagokban és savtartalomban gazdag szőlőfürtök szedésével kezdhettük meg. Októbertől felmelegedés köszöntött ránk, viszont a napi hőingások átlag felettiek voltak. A hullámvasúthoz hasonlítható év ellenére kijelenthető, hogy csodával zárult, a bogyók tökéletes fenolos érést, magas potenciális alkoholokat, alacsony almasav tartalmat és magas színintenzitást elérve érkeztek a feldolgozóba. Mondhatni ezüsttálcán szállította a szőlészet a borászat részére boraink alapanyagát.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,1 g/l
Alkohol 14 %
pH 3,58
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2019-10-25
Palackozás 2021-08-05
Érlelés Új és használt hordós érlelést kapott
Érlelési idő 10 Hónap
Dűlők Zuhánya, Konkoly, Ördög-árok

Kóstolás

Szín Mély sötétlila.
Illat Kakukkfű, levendula, füge, meggy.
Íz Bonbon meggyes, áfonyás, csokis, frissen őrölt feketeborssal.

Korábbi évjáratok

2016

2017