Sauska Syrah
Villány 2017
Mély, intenzív rubin. Mediterrán fűszerek, rozmaring, levendula, virágos jegyek, meggy. Finom tanninok, hosszú fűszeres utóíz. Ez a világfajta megkérdőjelezhetetlenül boldog Villányban, aromavilága egészen más, mint a bordói fajtáké, sok örömöt okoz nekünk és sokat tanulunk tőle.
„Nagyon izgalmas áfonya, friss édes dohány, zöld oliva és feketebors komplexitású bor. Telt kortyát lágy, finom tanninok foglalják keretbe. Közepes testű bor, már élvezetes, de van még ideje. „ James Suckling 92 pont
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 14 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Mészkő-márga-dolomit - meszes alapkőzet; ezen több méternyi löszös agyagos keverék, helyenként homokos foltok. A siklósi lösz kalciumban gazdagabb, így magasabb savtartalmú (jobb egyensúlyú) borok teremnek. Villányban a lösztakaró gazdagabb, termékenyebb talajt találunk, ez az itt termő borokra rányomja saját egyéniségét.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás.
Az ezt követő 20 napos héjonáztatással hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit, aromáit.
Kíméletes préselést követően 10 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott (20 %-ban új hordó).
Az év
A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,8 g/l |
Alkohol | 14 % |
pH | 3,58 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2017-09-15 |
Palackozás | 2019-07-25 |
Érlelés | Új és használt hordós érlelést kapott |
Érlelési idő | 10 Hónap |
Dűlők | Zuhánya, Ördög-árok, Konkoly |
Kóstolás
Szín | Mély, intenzív rubin. | |
Illat | Mediterrán fűszerek, rozmaring, levendula, virágos jegyek, meggy. | |
Íz | Finom tanninok, hosszú fűszeres utóíz. |