Sauska Pinot Noir Birs
Tokaj 2017
Jólesően friss és könnyed a szájban, eperrel, ribiszkével, földes jegyekkel. Ízében is a pirosbogyósok dominálnak, frissen reszelt szerecsendióval és gyönyörű selymes tanninokkal.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 13,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat.
Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt szőlőt az év magas potenciáljának köszönhetően hosszabb (28-35 nap) héjonáztatás után préseltük.Tartályban és hordóban is történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.
A teljes mennyiség 80%-a használt francia hordóban és 20%-a agyag tojásban érett 10 hónapig.
Az év
A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,4 g/l |
Alkohol | 13,5 % |
pH | 3,54 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2017-09-04 |
Palackozás | 2019-06-19 |
Érlelés | használt francia hordóban és agyagtojásban |
Érlelési idő | 10 Hónap |
Dűlők | Birsalmás |
Kóstolás
Szín | Könnyed vörös szín. | |
Illat | Illatában eperrel, ribiszkével és földes jegyekkel. | |
Íz | Ízében is a pirosbogyósok dominálnak, frissen reszelt szerecsendióval és gyönyörű selymes tanninokkal. |