Sauska Kadarka
Villány 2016
Színe élénk rubint. Illata fűszeresen indul, szegfűszeg, bors, aszalt meggy és végül csipkebogyó felé nyílik szépen. A csipkebogyó indítja az ízeket is, aztán az aszalt jegyek mellett feltűnik egy kis kakaósság. Kiegyensúlyozott, finom tanninoktól gazdag kortya hosszan a szájban marad.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 13 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Ördögárok
Mészkő altalajon lösz, helyenként vörösagyag. A dűlő hegy-völgy irányú sorai között nagy a szintkülönbség, a szőlő valóságos katlanban érik, ami őrzi a meleget éjjel nappal, hatalmas mennyiségű férfias tannint generálva a borokban. A kadarka az a szőlőfajta, ami nem a tanninra építi a vonzerejét. Ezért olyan remek minőségű itt: telivér, gyümölcsös eleganciája mutatja legjobban a dűlő kvalitását.
Szőlészet-Borászat
A beérkező szőlőt gondosan válogattuk majd rövid ideig áztattuk. Tartályban és hordóban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás, ahol kialakultnak a fajta vezető jegyei.
A tételt palackozásig finomseprőn tartottuk.
Hordós és tartályos érlelést is kapott.
2017 novemberében palackoztuk.
Az év
Klasszikus évjárat, a tanninok jó érettségével és az öregedési potenciállal. A 2016-os szüret áprilisban tavaszi fagyokkal indult, amelyek elsősorban fiatal szőlőinket érintették. Ettől és néhány nyári esőtől eltekintve a szüret a várakozásoknak megfelelően alakult, fantasztikusan kiegyensúlyozott és egészséges gyümölcsöket szüretelhettünk.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,9 g/l |
Alkohol | 13 % |
pH | 3,36 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2016-09-09 |
Palackozás | 2017-11-20 |
Érlelés | Hordós és tartályos érlelést is kapott. |
Érlelési idő | 10 Hónap |
Dűlők | Ördög-árok |
Kóstolás
Szín | Színe élénk rubint. | |
Illat | llata fűszeresen indul, szegfűszeg, bors, aszalt meggy és végül csipkebogyó felé nyílik szépen. | |
Íz | A csipkebogyó indítja az ízeket is, aztán az aszalt jegyek mellett feltűnik egy kis kakaósság. |