Sauska Cuvée 7 Siklós
Villány 2015
Mélybordó szín, látványra is sűrűbb textúra. Illatban érett gyümölcs, nagymamáink cukrozott nyári gyümölcsei, meg tannin, fűszerek sokasága. Édes illat finom hordós jegyekkel, ízében viszont a sűrűséghez társuló tannin, finom bársonyosság és a mélység ígérete. Fiatal, hamvas bor, amolyan “Villány újhullám” a hűvös siklósi platókról.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év lehetőségeinek megfelelően hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.
15 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).
Az év
2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.
Kóstolás
Szín | Mélybordó szín, látványra is sűrűbb textúra. | |
Illat | Illatban érett gyümölcs, nagymamáink cukrozott nyári gyümölcsei, meg tannin, fűszerek sokasága. Édes illat finom hordós jegyekkel. | |
Íz | Ízében viszont a sűrűséghez társuló tannin, finom bársonyosság és a mélység ígérete. Fiatal, hamvas bor, amolyan “Villány újhullám” a hűvös siklósi platókról. |