Sauska Cuvée 13
Villány 2019
Meleg rubinvörös szín, illatában szilva, szeder, meggy és friss kovászos kenyér. Nem nagy, de arányos test, szép savakkal, sok gyümölccsel, üde utóízzel. A hétköznapok megbízhatóan klassz vörösbora.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 14 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.
Szőlészet-Borászat
A frissen szüretelt kékszőlő, alapos fürt- és bogyóválogatás után 3-5 napig hidegáztattuk.
Tartályban, speciális élesztővel erjesztettük a primer gyümölcsaromák megőrzése érdekében, ezután préseltük.
Nyolc hónapig érett harmadtöltésű tölgyhordóban és tartályban.
Az év
A februári és márciusi hónapok kiemelkedően melegnek bizonyultak. Kijelenthető, hogy az elmúlt 10 év legszárazabb tele mutatkozott a területeken. A kedvező téli szénhidrát mérlegnek köszönhetően, az átlagosnál egy héttel hamarabb következett be a fakadás, mely szép egyöntetűség formájában valósult meg. Fakadástól virágzásig tartó időszak meleg áprilissal indult, április második dekádjától május végéig csapadékban gazdag idő köszöntött ránk, valamint ez idő alatt volt az elmúlt 8 évben a leghűvösebb is. A virágzás kicsit kitolódott az előző évekhez képest. 10 éve a 2019-es augusztus elején hullott a legtöbb csapadék, a hónap végétől viszont szárazságstressz tünetei mutatkoztak a növényeken. Az érés vontatottan indult, de a szüretet aromaanyagokban és savtartalomban gazdag szőlőfürtök szedésével kezdhettük meg. Októbertől felmelegedés köszöntött ránk, viszont a napi hőingások átlag felettiek voltak. A hullámvasúthoz hasonlítható év ellenére kijelenthető, hogy csodával zárult, a bogyók tökéletes fenolos érést, magas potenciális alkoholokat, alacsony almasav tartalmat és magas színintenzitást elérve érkeztek a feldolgozóba. Mondhatni ezüsttálcán szállította a szőlészet a borászat részére boraink alapanyagát.
Részletek
Megnevezés | Vörösbor |
Sav | 5,7 g/l |
Alkohol | 14 % |
pH | |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2019-08-22 |
Palackozás | 2020-09-02 |
Érlelés | Fahordós és tartályos érlelést is kapott. |
Érlelési idő | 8 Hónap |
Dűlők | Ördög-árok, Konkoly, Makár, Kopár |
Kóstolás
Szín | Meleg rubinvörös | |
Illat | Szilva, szeder, meggy és friss kovászos kenyér. | |
Íz | Arányos test, szép savakkal, sok gyümölccsel, üde utóízzel. |