Sauska Cuvée 13

Villány 2019

Meleg rubinvörös szín, illatában szilva, szeder, meggy és friss kovászos kenyér. Nem nagy, de arányos test, szép savakkal, sok gyümölccsel, üde utóízzel. A hétköznapok megbízhatóan klassz vörösbora.

 

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is. 

Szőlészet-Borászat

A frissen szüretelt kékszőlő, alapos fürt- és bogyóválogatás után 3-5 napig hidegáztattuk.

Tartályban, speciális élesztővel erjesztettük a primer gyümölcsaromák megőrzése érdekében, ezután préseltük.

Nyolc hónapig érett harmadtöltésű tölgyhordóban és tartályban. 

 

Az év

A februári és márciusi hónapok kiemelkedően melegnek bizonyultak. Kijelenthető, hogy az elmúlt 10 év legszárazabb tele mutatkozott a területeken. A kedvező téli szénhidrát mérlegnek köszönhetően, az átlagosnál egy héttel hamarabb következett be a fakadás, mely szép egyöntetűség formájában valósult meg. Fakadástól virágzásig tartó időszak meleg áprilissal indult, április második dekádjától május végéig csapadékban gazdag idő köszöntött ránk, valamint ez idő alatt volt az elmúlt 8 évben a leghűvösebb is. A virágzás kicsit kitolódott az előző évekhez képest. 10 éve a 2019-es augusztus elején hullott a legtöbb csapadék, a hónap végétől viszont szárazságstressz tünetei mutatkoztak a növényeken. Az érés vontatottan indult, de a szüretet aromaanyagokban és savtartalomban gazdag szőlőfürtök szedésével kezdhettük meg. Októbertől felmelegedés köszöntött ránk, viszont a napi hőingások átlag felettiek voltak. A hullámvasúthoz hasonlítható év ellenére kijelenthető, hogy csodával zárult, a bogyók tökéletes fenolos érést, magas potenciális alkoholokat, alacsony almasav tartalmat és magas színintenzitást elérve érkeztek a feldolgozóba. Mondhatni ezüsttálcán szállította a szőlészet a borászat részére boraink alapanyagát.

Részletek

Megnevezés Vörösbor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 14 %
pH
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2019-08-22
Palackozás 2020-09-02
Érlelés Fahordós és tartályos érlelést is kapott.
Érlelési idő 8 Hónap
Dűlők Ördög-árok, Konkoly, Makár, Kopár

Kóstolás

Szín Meleg rubinvörös
Illat Szilva, szeder, meggy és friss kovászos kenyér.
Íz Arányos test, szép savakkal, sok gyümölccsel, üde utóízzel.

Korábbi évjáratok

2017

2018