Sauska Cabernet Franc
Villány 2015
Fűszeres, gyümölcsös, virágos illat, fahéj, szilva fókusszal. Kortyában friss, hosszú, húsos és sűrű. Komoly test, szép egyensúlyos savak. A pirosbogyós gyümölcsök áradnak a szájban, mielőtt finoman fűszeres, kerek és tiszta tanninokkal lecseng a korty.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt rövid ideig áztattuk. Ezt követően hordóban és tartályban történt az erjesztés és almasavbontás.
30 napos héjonáztatással hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit.
15 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20 %-ban új hordó).
Az év
2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,7 g/l |
Alkohol | 14,5 % |
pH | 3,64 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2015-10-10 |
Palackozás | 2017-07-14 |
Érlelés | használt és új hordókban |
Érlelési idő | 15 Hónap |
Dűlők | Ördög-árok, Kopár, Makár |
Kóstolás
Szín | Érett, sötét szín. | |
Illat | Fűszeres, gyümölcsös, virágos illat, fahéj, szilva fókusszal. | |
Íz | Kortyában friss, hosszú, húsos és sűrű. Komoly test, szép egyensúlyos savak. |