Extra Brut Vintage 2014

Tokaj 2014

Több mint felében tokaji furmint, valamint chardonnay és hárslevelű házasítása. Határozott, erőteljes és élénk az első korty, narancs, füge és akácméz kíséri illatban. Kortyában mandula, nugátkrém és némi vanília. Pezsgése egyenletes, habzása hosszú. Hosszan marad a szájban, szép minerális sós jegyekkel. 53 hónapseprőn érlelést követően elegáns, eleven és friss. 

Összetétel: chardonnay,furmint,hárslevelű
Dosage: 5 g
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8-10 ℃
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Tradicionális módszerrel készült pezsgőnkhöz a szőlőt 100%-ban tokaji területeinkről szüreteltük, elsősorban a Medve-, Birsalmás, Úrágya és Istenhegy-dűlőkből, valamint a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről.

Szőlészet-Borászat

A szőlőt egészfürtös préseléssel dolgoztuk fel. A harmóniát és egyensúlyt reserve hozzáadásával biztosítottuk.

Dosage: 5 gr/l.

Pezsgőnk 53 hónapig érett palackban.

Az év

A 2014-es évben a rügyfakadás megelőzte a korábbi évjáratokat, viszont azt követően egy hűvös periódus köszöntött be, a hajtásnövekedés lelassult, így a virágzás már a megszokott időben volt. A kötődés közel 100%-os lett, ami jó szüretet vetített előre. A termés beérkezésekor igyekeztünk elkerülni, hogy a szőlőben keletkezett illósavak az erjesztendő mustba kerüljenek. Az alapborok harmóniájának a beállításához részben almasavat bontottunk, részben hordóban érleltünk, így sikerült egy kis testet és harmóniát adni.

Részletek

Megnevezés Pezsgő
Sav 6,4 g/l
Alkohol 12 %
Összetétel: chardonnay,furmint,hárslevelű
Dosage: 5 g
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2014-08-22
Pezsgőkészítés Méthode Traditionnelle
Érlelési idő 53 Hónap
Dűlők Medve, Úrágya, Padihegy, Birsalmás, Istenhegy

Kóstolás

Ragyogóan halványarany.
Határozott, erőteljes és élénk az első korty, narancs, füge és akácméz kíséri illatban.
Kortyában mandula, nugátkrém és némi vanília. Pezsgése egyenletes, habzása hosszú. Hosszan marad a szájban, szép minerális sós jegyekkel.