Extra Brut Rosé Vintage 2014

Tokaj 2014

Több mint felében tokaji furmint, valamint chardonnay, pinot noir és hárslevelű házasítása. Ragyogó lazac rózsaszín, kiegyensúlyozott, finom gyöngyözéssel. A korty élménye tiszta és friss, málna és szeder illattal, elegáns medvecukor és rózsabors ízjegyekkel, finom tanninokkal. 52 hónap seprőn érlelésután komplex, eleven és energikus.

Összetétel: chardonnay,pinot noir,furmint,hárslevelű
Dosage: 6 g
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8-10 ℃
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Tradicionális módszerrel készült pezsgőnkhöz a szőlőt saját tokaji területeinkről szüreteltük, a furmintot és a chardonnay-t elsősorban a Medve-, Birsalmás, Úrágya és Istenhegy-dűlőkből, a pinot noirt pedig a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről.

Szőlészet-Borászat

A szőlőt egészfürtös préseléssel dolgoztuk fel. A harmóniát és egyensúlyt reserve hozzáadásával biztosítottuk. Assemblage: a  fehér alapborok házasítása után a teljes mennyiséghez 5% pinot noir-t adtunk.

Dosage: 6 gr/l.

52 hónapig érett palackban.

 

Az év

A 2014-es évben a rügyfakadás megelőzte a korábbi évjáratokat, viszont azt követően egy hűvös periódus köszöntött be, a hajtásnövekedés lelassult, így a virágzás már a megszokott időben volt. A kötődés közel 100%-os lett, ami jó szüretet vetített előre. A termés beérkezésekor igyekeztünk elkerülni, hogy a szőlőben keletkezett illósavak az erjesztendő mustba kerüljenek. Az alapborok harmóniájának a beállításához részben almasavat bontottunk, részben hordóban érleltünk, így sikerült egy kis testet és harmóniát adni.

Részletek

Megnevezés Pezsgő
Sav 7,3 g/l
Alkohol 12 %
Összetétel: chardonnay,pinot noir,furmint,hárslevelű
Dosage: 6 g
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2014-08-22
Pezsgőkészítés Méthode Traditionnelle
Érlelési idő 52 Hónap
Dűlők Medve, Úrágya, Padihegy, Birsalmás, Istenhegy

Kóstolás

Ragyogó lazac rózsaszín.
Friss málna és szeder illat.
Elegáns medvecukor és rózsabors ízjegyek, finom tanninokkal.