Tokaji Aszú 6 Puttonyos
Tokaj 2003
Nagyrészt furmint, kis hárslevelűvel. Ragyogó aranyszín. Illatában vanília, aszalt gyümölcsök, főleg sárgabarack jelennek meg. Kortyában vanília, ananász, mazsola és sütőtök társul be. A cukrot vibráló, élénk savak egyensúlyozzák. Libamáj és finom érett francia sajtok álombeli párja. Természetes cukortartalom: 225 gr/l.
Összetétel: | furmint, hárslevelű |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10-12 ℃ |
Alkohol: | 10 % |
Kiszerelés: | 0,5 l |
Dűlők
Szőlőtőkék átlagos kora: 30-35 év.
Fekvés: hegyoldal; délkeleti, déli és délnyugati kitettség.
Talaj: különböző vulkanikus talajok (zeolit, riolit, tufa, stb.) és lösz.
Szőlészet-Borászat
Az alapborhoz ézzel szüreteltük és egész fürtben préseltük a szőlőt. A tőkéről kézzel, egyesével szüreteltük az aszúszemeket. A bor új tölgyfahordóban saját élesztővel erjedt 8 hónapig. 36 hónapig érleltük új tölgyfahordókban (főként magyar, de francia és amerikai tölgyfa hordókban).
Az év
2003-ban a rügyfakadás a szokásos időpontban, május elején következett be. Az érés átlagos módon zajlott. A meglehetősen száraz tavaszt nagyon hosszú, meleg nyár követte. A szüret 2003. november 4-én kezdődött és 2004. január 14-éig tartott. A terméskorlátozásnak (maximum hét fürtöt hagyunk tőkénként), a szorgalmas munkának és a késői szüretnek köszönhetően a bor nagyon komplex, erőteljes és ásványos.
Kóstolás
Szín | Ragyogó aranyszín. | |
Illat | Illatában vanília, aszalt gyümölcsök, főleg sárgabarack jelennek meg. | |
Íz | Kortyában vanília, ananász, mazsola és sütőtök társul be. A cukrot vibráló, élénk savak egyensúlyozzák. |