Tokaji Aszú 6 Puttonyos

Tokaj 2017

Világos aranyszínű. Illatában egészséges, tiszta botrytiszes jegyek, aszalt barackos, sáfrányos aromákkal. Ízében üdítő, finom harmónia uralkodik a cukor-savtengelyen sokféle finom citrussal, végig kísérő botrytiszes utóízzel. Rendkívül tartalmas, hosszú utóízű bor.

Összetétel: sárgamuskotály,furmint,hárslevelű
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 11,5 %
Kiszerelés: 0,5 l
Részletek

Dűlők

Szőlőtőkék átlagos kora: 30-35 év.

Fekvés: hegyoldal; délkeleti, déli és délnyugati kitettség.

Talaj: különböző vulkanikus talajok (zeolit, riolit, tufa, stb.) és lösz.

Dűlőink Tokajban

Szőlészet-Borászat

Az október közepéig fennmaradt, töppedt aszúszemeket gondosan egyesével, kézzel szüreteltük, majd válogattuk.

A feldolgozás során az aszút egészben áztattuk 24 órán át erjedő mustban.

Préselés után az erjesztést tartályban engedtük végig, azt követően hordóztuk.

Ezután 20 hónapos hordós érlelést kapott.

cukor: 228,1 g/l

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett, aszú és késői szüretelésű. boraink is lesznek majd 2017-ből.

Részletek

Megnevezés desszertbor
Sav 8,9 g/l
Alkohol 11,5 %
Összetétel: sárgamuskotály,furmint,hárslevelű
pH 3,55
Kiszerelés 0,5 l
Szüret kezdetének időpontja 2019-10-11
Palackozás 2019-08-21
Érlelés hordós érlelst kapott.
Érlelési idő 20 Hónap
Dűlők Medve, Úrágya, Birsalmás

Kóstolás

​Világos arany színű.
Illatban egészséges, tiszta botrytiszes jegyekkel indul a bor, amelyben aszalt barackos, sáfrányos aromák kedveskednek.
Ízben üdítő, és finom harmónia uralkodik a cukor-sav egyensúlyban.

Korábbi évjáratok

2003