
Tokaji Aszú 5 Puttony
Tokaj 2015
Indigenous Furmint.
Pale gold color. The botrytis presents itself softly with dried apricots and spicy curry in the nose. The sip is round and harmonious. Apricot, orange and fresh fig dominates the long and decadently rich finish.
Összetétel: | furmint |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10 ℃ |
Alkohol: | 10 % |
Kiszerelés: | 0,5 l |
Dűlők
Average vine age: 30-35 years
Elevation: 180-200 meters
Planting density: 3000-5000 vine/hectares, grape yield: 500 l/ha
Exposure: S-E, S, S-SW
Soil type: various volcanic soils (zeolite, riolite, tufas), loess.
Szőlészet-Borászat
Hand-harvested with strict cluster selection. Perfectly botrytized grapes picked by hand. Fermented it stainless steel with indigenous yeast.
Aged in new oak for 20 months.
Harvested on the 3th of November 2014
Sugar: 135,8 g/l
Az év
A 2015-ös év leghidegebb hetével indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Ezt követően virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.
Kóstolás
![]() |
pale gold |
![]() |
The botrytis presents itself softly with dried apricots and spicy curry in the nose. |
![]() |
The sip is round and harmonious. Apricot, orange and fresh fig dominates the long and decadently rich finish. |