Syrah / Konkoly

Villány 2013

Mély bordó szín, bíbor tónusú karima. A fahéj mellett a már megszokott bors, szerecsendió és keleti fűszerek illata egészül ki az érett meggy gyümölcsösségével.  Ízében a fajtára jellemző fiatalos savak és piros bogyós gyümölcsök, frissen préselt meggylé jelenik meg. A bársonyos tanninok izgalmas hordós jegyekkel kiegészülve hozzák az  étcsokoládé, bon-bon meggy, feketeribizli együttesét. Hosszú lecsengése kereken tölti ki az estét. A baráti beszélgetések méltó kísérője.

Összetétel: syrah
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Konkoly

Mészköves-dolomitos alapkőzeten elterülő lösz és vörösagyag, dolomittal. Magas fekvésű, meredek villányi dűlőink közül a legmagasabb (tengerszint felett 200-260 m). A Szársomlyó takarása mögött van, amely védi a déli melegtől. Éjszaka vissszahűl a hőmérséklet a legnagyobb kánikulában is, soha nem fenyeget a túlérettség. Szinte mindig itt szüretelünk utoljára, a csodaszép gyümölcsaromák és klassz savak garantáltak.

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás. Az ezt követő 24 napos héjonáztatással  hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit, aromáit.

Kíméletes préselést követően 14 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (40 %-ban új hordó)

Az év

2013 április elején még országosan havazott, az egész március téli hónappá vedlett vissza. Utána is hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Forró száraz nyár érkezett. A késői zöldválogatást nem végeztük el, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a szokásosnál későbbre tolódott. Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. A beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. Élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,35 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: syrah
pH 3,57
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-10-16
Palackozás 2015-07-09
Érlelés új és másodtöltésű tölgyfahordóban
Érlelési idő 14 Hónap
Dűlők Konkoly

Kóstolás

Mély bordó szín, bíbor tónusú karima.
A fahéj mellett a már megszokott bors, szerecsendió és keleti fűszerek illata egészül ki az érett meggy gyümölcsösségével.
Ízében a fajtára jellemző fiatalos savak és piros bogyós gyümölcsök, frissen préselt meggylé jelenik meg. A bársonyos tanninok izgalmas hordós jegyekkel kiegészülve hozzák az étcsokoládé, bon-bon meggy, feketeribizli együttesét.