Syrah

Villány 2016

Évjáratnak köszönhetően szuper fűszeres oldalát mutatja a bor. Illatában a szerecsendió, dominál kis finom mentával, aztán jönnek az aszalt gyümölcsök, főleg aszalt szilva. Ízében feketeribizli, datolya és aszalt gyümölcsök, finom hosszú savakkal, lágy tanninokkal.

Összetétel: syrah
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Mészkő-márga-dolomit - meszes alapkőzet;  ezen több méternyi löszös agyagos keverék, helyenként homokos foltok. A siklósi lösz kalciumban gazdagabb, így magasabb savtartalmú (jobb egyensúlyú) borok teremnek. Villányban a lösztakaró gazdagabb, termékenyebb talajt találunk, ez az itt termő borokra rányomja saját egyéniségét.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás. Az ezt követő 20 napos héjonáztatással  hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit, aromáit.

Kíméletes préselést követően 10 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20 %-ban új hordó)

Az év

2016-ban a kitavaszodás és a rügyfakadás a megszokott időben és ütemben zajlott. Az áprilisi lehűlés később viszont fagyot is hozott magával. A virágzást az időjárás viszontagságai már nem zavarták, így a terméskötődés is csodálatosan alakult. Telt és egészséges fürtökkel vártuk a zsendülést. Különösen nagy figyelmet fordítottunk a szőlőterületeink egészségi állapotának és a szőlő minőségének a megőrzésére. A meleg napsütés is jó hatással volt a színanyagok és a tanninok érettségére. A kierjedt borok élénk színekkel, kifinomult struktúrával, sok gyümölccsel, selymes tanninokkal és magas potenciállal kerültek hordóba.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,5 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: syrah
pH 3,53
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2016-09-15
Palackozás 0208-06-05
Érlelés új és használt hordóban
Érlelési idő 10 Hónap
Dűlők Zuhánya, Ördögárok, Konkoly

Kóstolás

Érett rubint vörös színű
Illatában a szerecsendió, dominál kis finom mentával, aztán jönnek az aszalt gyümölcsök, főleg aszalt szilva.
Ízében feketeribizli, datolya és aszalt gyümölcsök, finom hosszú savakkal, lágy tanninokkal.