Syrah

Villány 2015

Színe rubint vörös, érett és mély. Illatában a gyümölcsök mellett megjelennek a keleti fűszerek, fahéj, áfonyalekvár. Kortyban  erőteljes, gyümülcsös karakter vezeti a bort, szépen integrálódva megjelenik a visszafogott hordóhasználat, pörkölt fa, csokoládé majd az ánizs és menta.Szépen struktúrált rétegek, szinte percről-percre újabb ízek és élmények nyílnak a pohárban. Közepes test, hosszú és selymes lecsengés. 

Összetétel: syrah
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Mészkő-márga-dolomit - meszes alapkőzet;  ezen több méternyi löszös agyagos keverék, helyenként homokos foltok. A siklósi lösz kalciumban gazdagabb, így magasabb savtartalmú (jobb egyensúlyú) borok teremnek. Villányban a lösztakaró gazdagabb, termékenyebb talajt találunk, ez az itt termő borokra rányomja saját egyéniségét.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás. Az ezt követő 24 napos héjonáztatással  hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit, aromáit.

Kíméletes préselést követően 12 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20 %-ban új hordó)

 

Az év

2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,5 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: syrah
pH 3,52
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-09-18
Palackozás 2017-07-11
Érlelés új és másodtöltésű tölgyfahordóban
Érlelési idő 12 Hónap
Dűlők Zuhánya, Ördögárok, Konkoly

Kóstolás

Színe rubint vörös, érett és mély.
Illatában a gyümölcsök mellett megjelennek a keleti fűszerek, fahéj, áfonyalekvár.
Kortyban erőteljes, gyümülcsös karakter vezeti a bort, szépen integrálódva megjelenik a visszafogott hordóhasználat, pörkölt fa, csokoládé majd az ánizs és menta.