Siller

Villány 2017

Élénk piros, vibráló szín. Intenzív, könnyed illatában kifejezőek a gyümölcsök, cseresznye, eper, meggy, leheletnyi fűszerrel, vajassággal. Üde zamatában piciny tannin és vanília sejlik fel. Nem rosé és nem vörös, de kerek, telt és csábító.  Nyomokban hordót tartalmaz. Jégkockával vagy fröccsnek is remek, friss gyümölcsök mellé üde korty.  

 

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,kékfrankos,pinot noir,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A vörösbor alapokat fürtválogatás után bogyóztuk, majd 3-5 napig hideg áztattuk. A betöltés utáni 24 óra múlva (svábosan “ein Tag und eine Nacht”) a rosénál sötétebb színnel rendelkező mustokat levettük. Ülepítés után fajélesztővel oltottuk be. Saválló acéltartályban és hordókban 16,5-18 C-on erjesztettük, részlegesen almasavbontottuk.

Négy hónapon át érett finomseprőn.

 

 

Az év

A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,6 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,kékfrankos,pinot noir,cabernet franc
pH 3,30
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-30
Palackozás 2018-05-28
Érlelés hordós és tartályos érlelésű
Érlelési idő 4 Hónap
Dűlők Makár, Ördögárok, Kopár

Kóstolás

élénk piros
Könnyed illatában kifejezőek a gyümölcsök, cseresznye, eper, meggy leheletnyi fűszerrel, vajassággal.
Üde zamatában már felsejlik a piciny tannin, és vanília. Nem nehezíti el a kortyot a tannin és a test.