Sauvignon Blanc

Tokaj 2018

Halvány sárga, zöldes bevillanásokkal. Illatában a bodza és a trópusi gyümölcsök gazdag orgiája jelenik meg. Szájban ropogós, üdítő a korty, amelyben a bodza tovább kitart, kiegészülve egy leheletnyi egressel és némi gyömbérrel. Jól behűtve kifejezetten a nyár bora lesz.

Összetétel: sauvignon blanc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt beérkező szőlőt enyhén zúztuk, majd néhány órás héjonáztatás után kíméltesen préseltük. Tartályban és hordóban történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 4 hónapig.  Tartályos és kevés hordós (6%)érlelést is kapott.

 

Az év

2018 rendkívül száraz és forró év volt. A metszéssel időben végeztünk. A fakadást követően olyan intenzív növekedésnek indultak a hajtások, amit még soha nem tapasztaltunk. Részben ennek hatására június második felére azokkal a zöldmunkákkal is végeztünk, amik egy átlagos évben csak egy hónappal később lennének esedékesek. Ezt a gyors ütemű fejlődést érésben is tapasztaltuk. Az első szüreti időpont augusztus 2. Volt, chardonnay pezsgő alapanyagot szüreteltünk a Birsalmásról. A tudatos klón és alapanyag választás következtében minimális veszteségünk volt botritys vagy illósodás miatt. Az ősz folyamán aszúsodás csekély intenzitást mutatott az egész borvidéken, ezért az idén nem készítettünk aszúbort. A szürettel október 24-én végeztünk, a late harvest borunkba kerülő szép alapokkal.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,7 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: sauvignon blanc
pH 3,14
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2018-08-17
Palackozás 2019-02-20
Érlelés Tartályos és hordós érlelést is kapott
Érlelési idő 4 Hónap
Dűlők Thurzó

Kóstolás

Halvány sárga, zöldes bevillanásokkal.
Illatában a bodza és a trópusi gyümölcsök gazdag orgiája jelenik meg.
Szájban ropogós, üdítő a korty, amelyben a bodza tovább kitart, kiegészülve egy leheletnyi egressel és némi gyömbérrel.

Korábbi évjáratok

2016

2015

2017