Sárgamuskotály

Tokaj 2017

Egyértelműen és kristálytisztán sárgamuskotály, könnyedén libben el valamennyi olcsó, édeskés sztereotípia mellett. Száraz, feszes és pontos, vanília, és kis levendula illattal.  Ízében a muskotály mellett frissen kettévágott narancs jön még, egressel. Abbahagyhatatlan, maga a nyár.

Összetétel: sárgamuskotály
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 12,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Medve- dűlő egyike, a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek, 10-30 éves telepítésekkel és izgalmas ásványossággal.

Művelése kordon és Guyot.

 

Szőlészet-Borászat

A frissen szüretelt szőlőt, néhány órás héjonáztatás után finoman préseltük. Tartályban, speciális élesztővel erjesztettük amivel a legjobban tudtuk kihangsúlyozni gyümölcsösségét.

Finomseprőn tartottuk 2 hónapig .

Klasszikus reduktív tétel, hordós érlelést nem kapott.

 

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett, aszú és késői szüretelésű. boraink is lesznek majd 2017-ből.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,6 g/l
Alkohol 12,5 %
Összetétel: sárgamuskotály
pH 3,42
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-07
Palackozás 2017-12-14
Érlelés reduktív
Érlelési idő tarályban Hónap
Dűlők Medve

Kóstolás

Halványsárga.
Száraz, feszes és pontos, vanília, és kis levendula illattal.
Ízében a muskotály mellett frissen kettévágott narancs jön még, egressel. Abbahagyhatatlan, maga a nyár.

Korábbi évjáratok

2016