Rosé

Villány 2017

Cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, syrah, pinot noir és cabernet franc házasítása. Élénk rózsaszín, illatában hibiszkusz és rózsalevél, friss kortyában májusi cseresznye, görögdinnye, szegfűszeg és málna. Pirospozsgás, takaros, tiszta és jóivású.

 

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,kékfrankos,syrah,pinot noir,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 12,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A frissen szüretelt kékszőlő, kíméletes roppantás után nyert színlevét frakcionáljuk. Az áztatás minimális, mindössze annyi ideig tart, míg a must elnyeri könnyed színét, elegáns aromáit. Tartályban, speciális élesztővel erjesztjük.

Rosénk klasszikus reduktív iskolázás, hordós érlelést nem kapott. Almasavbontás nélküli finomseprős érlelés után került a palackba.

Palackozás 2017.11.29-től

Az év

A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,9 g/l
Alkohol 12,5 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,kékfrankos,syrah,pinot noir,cabernet franc
pH 3,20
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-08-18
Palackozás 2017-11-29
Érlelés reduktív eljárással
Érlelési idő 3 Hónap
Dűlők Zuhánya, Várerdő, Makár

Kóstolás

élénk rózsaszín
Illatában hibiszkusz és rózsalevél.
Friss kortyában májusi cseresznye, görögdinnye, szegfűszeg és málna. Pirospozsgás, takaros, tiszta és jóivású.

Korábbi évjáratok

2016