Portugieser

Villány 2017

Intenzív mélybordó szín, lilás tónusokkal. Könnyed illat, málna és szilva sejlik fel a kortyban. Egyszerű bor, szép tanninokkal, élénk gyümölcsösséggel. Egyenes, de nem titkok nélküli, a jóféle magyar házikonyha minden gyöngyszeméhez passzol. Hűtve még finomabb.

 

Összetétel: portugieser
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 12 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Makár

Ez a magasfekvésű dűlő azért különleges, mert platóin állandó a szélmozgás, ezért nagyobb a nappal és éjszaka közötti hőmérsékletkülönbség. A forró nyári napokat követő éjszakai lehűlés segít megőrizni a szőlőszemekben az érett savakat. A kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt, bogyó válogatás és enyhe roppantás után 4 napig hidegáztattuk.Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva a fajta elsődleges jegyeit.18 nap volt a teljes törköllyel való kontaktidő, majd 7 hónap oxigéntől mentes pihentetés következett palackozás előtt.

Fahordós érlelést nem kapott.

 

 

Az év

A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,8 g/l
Alkohol 12 %
Összetétel: portugieser
pH 3,45
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-08-30
Palackozás 2018-05-10
Érlelés tartályban
Érlelési idő 7 Hónap
Dűlők Makár

Kóstolás

Intenzív mélybordó szín, lilás tónusokkal.
Könnyed illat.
Nyári bor, egyszerű tanninokkal, élénk gyümölcsösséggel. Málna és szilva sejlik fel a kortyban.