Pinot Noir Padi

Tokaj 2015

A pinot noir új szenvedély tokaji borászatunk életében,  hiszen a szőlészetben-borászatban csaknem egy évtized bizony még friss kalandnak számít. A világhírű francia talajszakértő házaspár, Claude és Lydia Bourguignon dűlővizsgálatai nyomán döntöttünk a pinot telepítés mellett a kvarcitos Padihegyen és az inkább riolitos mádi Birsalmásban.  Nagyon érdekel minket, milyen karaktert mutat a két bor a későbbiekben, milyen a “vörösboros arca”  ennek a két, számunkra kedves dűlőnek, ahol főleg furmint és chardonnay lakik. 

Padi pinot noir-unk áttetsző, lágy és selymes, tavaszi virágok, szamóca és cseresznye illatával. Kortyában szilva, grafit és fekete tea. Gazdag és visszafogott egyszerre, finom tanninokkal. Nagyszerű most, de sok ideje van még.

Összetétel: pinot noir
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Padihegy

Ültetvényünk fiatal, 8 éves saját telepítés. A pinot noir számunkra már mindörökre Tokajt jelenti és erről ez a dűlő tehet. Azt a hűvös, kiegyensúlyozott, arányos és filigrán eleganciát, ami az itteni pinot noirt jellemzi, Villányban nem is érdemes keresni.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt az év magas potenciáljának köszönhetően hosszabb ( 28-35 nap) héjonáztatás után préseltük. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

A teljes mennyiség 75%-a érett használt francia hordóban, 15 hónapig.

 

Az év

A 2015-ös év leghidegebb hetével indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Ezt követően virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,9 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: pinot noir
pH 3,41
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-09-05
Palackozás 2017-07-19
Érlelés új francia hordóban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Padihegy

Kóstolás

Áttetsző, lágy és selymes.
Illatában tavaszi virágok, szamóca és cseresznye.
Kortyában szilva, grafit és fekete tea. Gazdag és visszafogott egyszerre, finom tanninokkal.