Pinot Noir Birs

Tokaj 2016

Illatában szép érett fekete cseresznye, minerális, arányos, törékeny. Kortya kezdetben hűvös, cigánymeggy és vadmeggy keveréke, aztán robban, mutatja fiatal,  kedvesen fanyar, egyenes és hamvas arcát,  gazdagon áradó pirosbogyós gyümölcsökkel. A második évjárat is ugyanazt a hihetetlen nagyvilági eleganciát mutatja, amivel nem tudunk betelni.

Összetétel: pinot noir
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Birsalmás

Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat.

Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal.

Szőlészet-Borászat

 

A kézzel szüretelt szőlőt az év magas potenciáljának köszönhetően hosszabb (28-35 nap) héjonáztatás után préseltük.Tartályban és hordóban is történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

A teljes mennyiség 60%-a érett használt francia hordóban 18 hónapig.

 

Az év

A 2016-os évben az enyhe csapadékos telet követően hamarabb fakadtak az ültetvények. Tavasszal a hajtások növekedése korai fakadást követően lassú tendenciát mutatott. A nyár első fele meleg és száraz volt, később majdnem minden héten nagyobb mennyiségű csapadék hullott. Nyár végén kezdtük el a szüretet a Pinot noirral és a pezsgő alapborokkal. Önmagában az érettség, és az aromatika is kedvező az évjárat boraiban, de a 2016-os évet a könnyedebb műfajra hangoltuk. Bátran mondhatjuk, hogy a 2016-os év a pezsgő éve volt.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: pinot noir
pH 3,55
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 0201-08-30
Palackozás 2018-06-27
Érlelés új és másodtöltésű tölgyfahordóban
Érlelési idő 18 Hónap
Dűlők Birsalmás

Kóstolás

Könnyű vörös, lila karimával.
Illatában szép érett fekete cseresznye, minerális, arányos, törékeny.
Kortya kezdetben hűvös, cigánymeggy és vadmeggy keveréke, aztán robban, mutatja fiatal, kedvesen fanyar, egyenes és hamvas arcát, gazdagon áradó pirosbogyós gyümölcsökkel.