Merlot

Villány 2015

Mély, intenzíven gyümölcsös illat, málnával, szederrel és gyógyfüvekkel. Komoly teste, szélesen terül a szájban. Az intenzív gyümölcsösség dominálja a kortyot is, málnával, szederrel, finom kakaóval és pörkölt mogyoróval a fókuszban. A kortyot selymes tanninok kísérik, melyek hosszan-hosszan a szájban maradnak.

Összetétel: merlot
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Kopár

Mészkő, márga és dolomit, termőrétege lösz, redzina és barna erdőtalaj. A dűlő termőrétegébe mészkő is keveredik, ami a déli fekvéssel és a meleget a tőkékre visszasugárzó sziklákkal együtt  adja az ismerős villányi tüzes-fűszeres jegyeket. A legnyugatibb villányi dűlő, észak felől teljesen védett.A tavaszi rügyfakadás itt kezdődik a legkorábban: a mandulafák gyakran már február végén virágzanak.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt rövid ideig áztattuk. Ezt követően hordóban és tartályban történt az erjesztés és almasavbontás.

30 napos héjonáztatással hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit.

15 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20 %-ban új hordó).

Szüret időpontja 2015. szeptember 14- október 20.

Az év

2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,6 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: merlot
pH 3,59
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-09-14
Palackozás 2017-07-10
Érlelés újés használt francia hordóban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Kopár

Kóstolás

Mély rubinba hajló, élénk szín.
Mély, intenzíven gyümölcsös illat, málnával, szederrel és gyógyfüvekkel.
Az intenzív gyümölcsösség dominálja a kortyot is, málnával, szederrel, finom kakaóval és pörkölt mogyoróval a fókuszban. A kortyot selymes tanninok kísérik, melyek hosszan-hosszan a szájban maradnak.

Korábbi évjáratok

2013