Merlot

Villány 2013

Mély rubinba hajló, élénk szín. Illatában visszafogott elegancia, lassan nyíló kapor, zsálya, leheletnyi kakaóbab. A hordós érlelés karakteres aromajegyei vezetik a bort, érett gyümölcsökkel, játékos savakkal, tanninokkal és hosszú lecsengéssel.

Összetétel: merlot
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Dűlők

Kopár

Mészkő, márga és dolomit, termőrétege lösz, redzina és barna erdőtalaj. A dűlő termőrétegébe mészkő is keveredik, ami a déli fekvéssel és a meleget a tőkékre visszasugárzó sziklákkal együtt  adja az ismerős villányi tüzes-fűszeres jegyeket. A legnyugatibb villányi dűlő, észak felől teljesen védett.A tavaszi rügyfakadás itt kezdődik a legkorábban: a mandulafák gyakran már február végén virágzanak.

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás. Az ezt követő 30 napos héjonáztatással  hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit, aromáit.

Kíméletes préselést követően 19 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20 %-ban új hordó).

A bort 2015. július 8-án palackoztuk.

Az év

2013 április elején még országosan havazott, az egész március téli hónappá vedlett vissza. Utána is hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Forró száraz nyár érkezett. A késői zöldválogatást nem végeztük el, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a szokásosnál későbbre tolódott. Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. A beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. Élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,35 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: merlot
pH 3,58
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-10-09
Palackozás 2015-07-08
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 19 Hónap
Dűlők Kopár

Kóstolás

Mély rubinba hajló, élénk szín.
Illatában visszafogott elegancia, lassan nyíló kapor, zsálya, leheletnyi kakaóbab.
A hordós érlelés karakteres aromajegyei vezetik a bort, érett gyümölcsökkel, játékos savakkal, tanninokkal és hosszú lecsengéssel.