Late Harvest Cuvée

Tokaj 2015

Sárgamuskotály és furmint házasítása. Halvány arany,  elegáns botrytis illatú bor kortyában  citrusokkal, ananásszal, mangóval és egy csöppnyi sáfránnyal.  Savaihoz épp elegendő természetes édesség társul, lecsengése hosszú és finom.

Összetétel: sárgamuskotály,furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 ℃
Alkohol: 11 %
Kiszerelés: 0,5 l
Részletek

Dűlők

Medve

Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Nagyon szeretjük a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartjuk, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz. 

 

Szőlészet-Borászat

A Medve-dűlőben november végéig fennmaradt sárgamuskotály és furmint fürtök kiválóan töppedt, túlérett és aszúsodott bogyókat tartalmaztak, amelyeket így szüreteltünk le. Bogyózás után 12 órás áztatással gazdagítottuk a mustot. Az erjesztést fajélesztős beoltással tartályban végeztük el. Az erjesztés után lefejtettük a durva seprőről, és így érleltük tartályban.

cukor: 107,6 g/l

Az év

A 2015-ös év leghidegebb hetével indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Ezt követően virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Részletek

Megnevezés Desszertbor
Sav 6,5 g/l
Alkohol 11 %
Összetétel: sárgamuskotály,furmint
pH 3,45
Kiszerelés 0,5 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-11-20
Palackozás 2016-08-18
Érlelés tartályban
Érlelési idő 4 Hónap
Dűlők Medve

Kóstolás

Halvány arany
Elegáns botrytis illatú.
Kortyában citrusokkal, ananásszal, mangóval és egy csöppnyi sáfránnyal.