Late Harvest Cuvée

Tokaj 2018

Színe világos, zöldes reflexekkel. Illatban ananász, aszalt barack és akácméz. Ízében mangó, papaya és kis menta. Kortya arányos és kedves, sokáig a szájban marad.

Összetétel: sárgamuskotály,furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 11 %
Kiszerelés: 0,5 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

Az október közepén válogatott szüretelésű sárgamuskotály és furmint fürtök kiválóan töppedtek, túlérett és aszúsodott bogyókat tartalmaztak, amelyeket így szüreteltünk le. Bogyózás után 12 órás áztatással az édesség mellett, a túlérett, botrytiszes jellegggel gazdagítottuk a mustot. A kontorrált alkoholos erjedés tartályban történt. 

Kizárólag tartályos érlelést kapott.

Az év

2018 rendkívül száraz és forró év volt. A metszéssel időben végeztünk. A fakadást követően olyan intenzív növekedésnek indultak a hajtások, amit még soha nem tapasztaltunk. Részben ennek hatására június második felére azokkal a zöldmunkákkal is végeztünk, amik egy átlagos évben csak egy hónappal később lennének esedékesek. Ezt a gyors ütemű fejlődést érésben is tapasztaltuk. Az első szüreti időpont augusztus 2. Volt, chardonnay pezsgő alapanyagot szüreteltünk a Birsalmásról. A tudatos klón és alapanyag választás következtében minimális veszteségünk volt botritys vagy illósodás miatt. Az ősz folyamán aszúsodás csekély intenzitást mutatott az egész borvidéken, ezért az idén nem készítettünk aszúbort. A szürettel október 24-én végeztünk, a late harvest borunkba kerülő szép alapokkal.

Részletek

Megnevezés Desszertbor
Sav 6,3 g/l
Alkohol 11 %
Összetétel: sárgamuskotály,furmint
pH 3,48
Kiszerelés 0,5 l
Szüret kezdetének időpontja 2018-10-12
Palackozás 2019-06-13
Érlelés Csak tartályos érlelést kapott.
Érlelési idő acél tartályban 3 Hónap
Dűlők Teleki, Holdvölgy, Medve, Padihegy, Istenhegy

Kóstolás

​Színe világos, zöldes reflexekkel.
Illatban ananász, aszalt barack és akácméz.
Ízében mangó, papaya és kis menta. Kortya arányos és kedves, sokáig a szájban marad.

Korábbi évjáratok

2015

2017