Late Harvest Cuvée

Tokaj 2017

Színében halvány sárga. Illatban kellemes kombinációja a furmintnak és a sárgamuskotálynak. Aszalt kajszi , vanília, sáfrány tombol a pohárból, amit a botrytisz keretez. A korty üdít, harmonikusan mutatkozik a sav-édesség, némi botrytiszes kesernyével a végén. Hosszú lefutású, tartalmas desszertbor.

Összetétel: sárgamuskotály,furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: . %
Kiszerelés: 0,5 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

Az október  végén válogatott szüretelésű sárgamuskotály és furmint fürtök kiválóan töppedtek, túlérett és aszúsodott bogyókat tartalmaztak, amelyeket így szüreteltünk le. Bogyózás után 12 órás áztatással az édesség mellett, a túlérett, botrytiszes jellegggel gazdagítottuk a mustot. A kontorrált alkoholos erjedés tartályban történt. 

Kizárólag tartályos érlelést kapott.

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett, aszú és késői szüretelésű. boraink is lesznek majd 2017-ből.

Részletek

Megnevezés Desszertbor
Sav . g/l
Alkohol . %
Összetétel: sárgamuskotály,furmint
pH .
Kiszerelés 0,5 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-10-18
Palackozás 2018-07-26
Érlelés Csak tartályos érlelést kapott.
Érlelési idő 3 hónap acél tartályban Hónap
Dűlők Szent Tamás, Medve, Dorgó

Kóstolás

Színében halvány arany.
Illatban kellemes kombinációja a sárgamuskotálynak és a furmintnak. Aszalt kajszi , vanília, sáfrány tombol a pohárból, amit a botrytisz keretez.
A korty üdít, harmonikusan mutatkozik a sav-édesség, némi botrytiszes kesernyével a végén. Hosszú lefutású, tartalmas desszertbor.