Kékfrankos

Villány 2017

Házikedvenc, nagy formában ebben az évjáratban. Dől belőle a gyümölcs, klassz savakkal, kifinomult, lágy tanninokkal. Illat és íz között, tökéletes a harmónia, áfonya, málna, cigánymeggy vibrál az illatban. Igazi gyümölcskavalkád a kortyban, melyből húsos, érett cseresznye emelkedik ki és marad hosszan a szájban.

Összetétel: kékfrankos
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt gondosan válogattuk majd rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés ahol kialakulnak a fajta vezető jegyei.

A 30 napos héjon áztatás után kíméletesen préselés következett.

10 hónapig érleltük nagy, 500 l-es hordókban (30 %-ban új hordó).

Az év

A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,3 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: kékfrankos
pH 3,42
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-10-02
Palackozás 2019-06-03
Érlelés Új és használt hordóban
Érlelési idő 10 Hónap
Dűlők Zuhánya

Kóstolás

Mély bíborvörös színű.
Illat és íz között, tökéletes a harmónia, áfonya, málna, cigánymeggy vibrál az illatban.
Igazi gyümölcskavalkád a kortyban, melyből húsos, érett cseresznye emelkedik ki és marad hosszan a szájban