Kékfrankos

Villány 2015

Bíborvörös, bordó tónusokkal, nem túl sűrű. Fűszeressége kifejező, a borsos, majorannás, kakukkfüves, nem paprikás magyar konyhát idézi. Utána robbannak be a nyár eleji gyümölcsök, amik néhány perc után uralkodnak az illaton, főleg meggy és cseresznye. A hordó diszkrét bájával- vanília, szegfűszeg- hódít, vibrál szájban. Közepesnél kevesebb tannin, elegáns savérzet. Igazi mediterrán kékfrankos, nem dübörög a sav, de a tannin sem. Nagyon szeretjük. Pályafutásunk talán legjobbja a műfajban, persze az évjárat is nagyon alámuzsikált a harmóniához.

Összetétel: kékfrankos
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt gondosan válogattuk majd rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés ahol kialakulnak a fajta vezető jegyei.

A 35 napos héjon áztatás után kíméletesen préselés következett majd hordóban történt a teljes almasavbontás.

15 hónapig érleltük francia hordókban (30 %-ban új hordó).

Az év

2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: kékfrankos
pH 3,4
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-10-01
Palackozás 2017-07-10
Érlelés többségében másodtöltésű francia hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Zuhánya

Kóstolás

Bíborvörös, bordó tónusokkal, nem túl sűrű.
Fűszeressége kifejező, a borsos, majorannás, kakukkfüves, nem paprikás magyar konyhát idézi. Utána robbannak be a nyár eleji gyümölcsök, amik néhány perc után uralkodnak az illaton, főleg meggy és cseresznye.
A hordó diszkrét bájával- vanília, szegfűszeg- hódít, vibrál szájban. Közepesnél kevesebb tannin, elegáns savérzet. Igazi mediterrán kékfrankos, nem dübörög a sav, de a tannin sem.