Kadarka

Villány 2015

Színe rubint vörös, fiatalos és élénk. Illatában édes keleti fűszerek, mályvacukor, játékos melegség. Szájban piros bogyós gyümölcsökkel, főleg ribizlivel nyit, majd lassan a fűszerek is megjelennek, élen a fűszerpaprikával. Könnyed, mokány test, elegáns lecsengés.

Összetétel: kadarka
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Dűlők

Ördögárok

Mészkő altalajon lösz, helyenként vörösagyag. A dűlő hegy-völgy irányú sorai között nagy a szintkülönbség, a szőlő  valóságos katlanban érik, ami őrzi a meleget éjjel nappal, hatalmas mennyiségű férfias tannint generálva a borokban. A kadarka az a szőlőfajta, ami nem a tanninra építi a vonzerejét. Ezért olyan remek minőségű itt: telivér, gyümölcsös eleganciája mutatja legjobban a dűlő kvalitását.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt gondosan válogattuk majd rövid ideig áztattuk. Tartályban és hordóban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás, ahol kialakultnak a fajta vezető jegyei.

A tételt palackozásig finomseprőn tartottuk.

Hordós és tartályos érlelést is kapott.

2016. november 6-án palackoztuk.

Az év

2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,35 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: kadarka
pH 3,44
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-09-18
Palackozás 2016-11-06
Érlelés tartályban és hordókban
Érlelési idő 12 Hónap
Dűlők Ördögárok

Kóstolás

Színe rubint vörös, fiatalos és élénk.
Illatában édes keleti fűszerek, mályvacukor, játékos melegség.
Szájban piros bogyós gyümölcsökkel, főleg ribizlivel nyit, majd lassan a fűszerek is megjelennek, élen a fűszerpaprikával.

Díjak

Díjaink

Korábbi évjáratok

2014