Furmint/ Birsalmás

Tokaj 2017

Színében halvány zöldessárga. Illatban némi narancs héj és mangó kedveskedik. Szájban ásványossággal indít a bor, ami átvált először mandulába, majd pedig grapefruit- vanilia kettős marad vissza. A savak karakteresek, de szépen belesimulnak az ízekbe. Tartós, hosszú lefutású a korty.

Összetétel: furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Birsalmás

Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba.  Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal. Teteje egészen különleges minőségű fiatal chardonnay, alja 17 éves furmint. Mindkettőnek nagy szerep jut a pezsgőinkben. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat, szárazon rakott súlytámfal védi olyan dőlésszögben, hogy ellenálljon a lezúduló víz erejének. Nem tudunk betelni ezzel a dűlővel, olyan szép és tartalmas.  Erő, szépség és méltóság súlyos keretben, akár egy ikon.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt gondos válogatás  után  néhány órát áztattuk héjon. Ezután kíméletesen préseltük. Hordóban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 5 hónapig, válogatott hordókat használtunk a tételnél.

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett, aszú és késői szüretelésű. boraink is lesznek majd 2017-ből.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,2 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: furmint
pH 3,22
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-27
Palackozás 2018-07-25
Érlelés új és használt francia hordókban
Érlelési idő 5 Hónap
Dűlők Birsalmás

Kóstolás

Halvány zöldessárga
Illatban némi narancshély és mangó kedveskedik.
Szájban ásványossággal indít a bor, ami átvált először mandulába, majd pedig grapefruit- vanilia kettős marad vissza. A savak karakteresek, de szépen belesimulnak az ízekbe.