Furmint / Medve

Tokaj 2015

Elegáns száraz furmint a levendula, akácméz, kakukkfű és tölgyerdő illatával, birs és tejes mandula ízjegyekkel, a dűlő karakteréből fakadó vibrálóan gazdag ásványossággal. Fiatalon is meggyőző és sokrétegű, de az évek múlásával egyre több izgalmas színt mutat majd.

Összetétel: furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Medve

Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Nagyon szeretjük a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartjuk, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.

 

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt gondos válogatás  után  néhány órát áztattuk héjon. Ezután kíméletesen préseltük. Hordóban és tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 2 hónapig. 4 hónapot érett hordóban a legszebb hordók kiválasztását követően.

 

Az év

A 2015-ös év leghidegebb hetével indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Ezt követően virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,4 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: furmint
pH 3,46
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-10-10
Palackozás 2016-08-12
Érlelés fahordóban erjedt
Érlelési idő 4 Hónap
Dűlők Medve

Kóstolás

halvány arany
Elegáns száraz furmint a levendula, akácméz, kakukkfű és tölgyerdő illatával.
Birs és tejes mandula ízjegyekkel, a dűlő karakteréből fakadó vibrálóan gazdag ásványossággal.

Korábbi évjáratok

2013