Furmint / Birsalmás

Tokaj 2015

Elegáns száraz furmint menta és kamilla aromákkal. Gazdag ízében citrusok, fátyolos ásványosság és finom dohány. Finom sós mineralitása hosszan a szájban marad, édeskömény és pisztácia lecsengéssel.

Összetétel: furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Birsalmás

Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba.  Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal. Teteje egészen különleges minőségű fiatal chardonnay, alja 17 éves furmint. Mindkettőnek nagy szerep jut a pezsgőinkben. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat, szárazon rakott súlytámfal védi olyan dőlésszögben, hogy ellenálljon a lezúduló víz erejének. Nem tudunk betelni ezzel a dűlővel, olyan szép és tartalmas.  Erő, szépség és méltóság súlyos keretben, akár egy ikon.

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt gondos válogatás  után  néhány órát áztattuk héjon. Ezután kíméletesen préseltük. Hordóban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 5 hónapig, válogatott hordókat használtunk a tételnél.

 

Az év

A 2015-ös év leghidegebb hetével indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Ezt követően virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,4 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: furmint
pH 3,38
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-09-28
Palackozás 2016-07-21
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 5 Hónap
Dűlők Birsalmás

Kóstolás

Halvány arany.
Elegáns száraz furmint menta és kamilla aromákkal.
Gazdag ízében citrusok, fátyolos ásványosság és finom dohány. Finom sós mineralitása hosszan a szájban marad, édeskömény és pisztácia lecsengéssel.

Korábbi évjáratok

2012