Furmint

Tokaj 2019

Színe világos, zöldes reflexekkel. Ragyogóan üde reduktív fehérbor, citrusokkal, mentával és friss barack illattal. Közepes testű, arányos, az ismerős, finom tokaji sós mineralitással.

Összetétel: furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A szőlőt 100%-ban tokaji területeinkről szüreteltük, elsősorban az Úrágya, Szent Tamás - és Birsalmás-dűlőkből, valamint a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt, néhány órás héjonáztatás után finoman préseltük. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 2 hónapig. A bor 12 %-nál almasavat bontottunk.

Palackozásig acéltartályban tároltuk.

Az év

A kiegyensúlyozott hideg telet száraz meleg március és április követte. A fakadás kicsit korán, április elején történt. Hajtás növekedés időszakban sok csapadék hullot, majd a fokozatos lehülés miatt a növekedés lelassult. A teljes Medve dűlőt bioba kezeltük. A sűrű nyári viharok következtében a Medve és az Istenhegy dűlők komolyabb jégverést kaptak. A medvében ez főként a sárgamuskotályt érintette. Szüretet normál időpontban kezdtük: augusztus 22 Chardonnay pezsgő és Pinot noir Blanc de noir alapanyagokkal. A pezsgőalapanyagok kitűnő egészségi állapotban lettek szüretelve. A borvidéken gyönyörű aszús évjárat volt a 2019. Kiváló minőségű alapbor alapanyagot tudtunk hozzá termelni a saját ültetvényeinkről. Október 16-án végeztünk a szürettel a Dorgó dűlőben, ahol késői szüretelésű édes alapanyagot gyűjtöttünk be.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,4 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: furmint
pH 3,11
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2019-10-07
Palackozás 2019-12-14
Érlelés acéltartályban
Érlelési idő 2 Hónap
Dűlők Szent Tamás, Úrágya, Padihegy, Birsalmás

Kóstolás

Színe világos, zöldes reflexekkel.
Citrusokkal, mentával és friss barack illattal.
Közepes testű, arányos, az ismerős, finom tokaji sós mineralitással.

Korábbi évjáratok

2016

2017