Furmint

Tokaj 2017

Új száraz furmintunk alapanyagát elsőrangú dűlőkből származó, sokféle életkorú (5-30 év) telepítések adják. A dűlők többségében szeptember elején előszüreteltünk pezsgőnek és csak a legjobban pozicionált, leghomogénebb fürtöket hagytuk a tőként a második körre.  A két tényező együttese adja borunk izgalmas sokszínűségét. Kifejezetten könnyű műfajú, fiatalságában robbanóan gyümölcsös furmint, melyet nem nehezítettünk hordóval.

 

Összetétel: furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

 

A szőlőt 100%-ban tokaji területeinkről szüreteltük, elsősorban a Medve- és Birsalmás-dűlőkből, valamint a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt, néhány órás héjonáztatás után finoman préseltük. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás is, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 2 hónapig . Tartályos és hordós érlelést is kapott. (10% hordós)

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett, aszú és késői szüretelésű. boraink is lesznek majd 2017-ből.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,6 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: furmint
pH 3,16
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-08-20
Palackozás 2018-02-02
Érlelés tartályban és hordókban
Érlelési idő 2 Hónap
Dűlők Medve, Padihegy, Birsalmás, Dorgó

Kóstolás

Tavaszi napsugár sárga, zöldes bevillanásokkal.
Könnyű, kirobbanóan gyümölcsös, az érett szőlő és sárgadinnye illatával.
Tiszta, egyenes, egyensúlyos.

Korábbi évjáratok

2016