Cuvée 7 Villány

Villány 2013

Bordeaux-i fajták házasítása. A pohárban rubinpiros, lila bevillanásokkal. Markánsan indít, feketebogyós gyümölcsök, sötét csoki, mély balzsamosság, pörkölt dió, szantálfa és feketebors. Kidolgozott, de nem óriási test szép arányokkal. Kerek tanninok és kortyában megint játékos, finoman édes, modenai ecet–balzsamosság. Sokat várunk tőle, izgalmas egyéniség, benne a villányi életigenlés, amit úgy szeretünk.

Összetétel: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14.5 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Dűlők

Míg a Cuvée 7 Villányt a Bordeaux-i fajták házasítása inspirálja, lénye ennél sokkal összetettebb. Ahelyett, hogy pontosan, előre beállított arányokkal dolgoznánk, minden évjáratunknál megvizsgáljuk az év hatását a termésre és dűlőinkre. A Cuvée 7 Villány-t úgy álmodtuk meg, hogy az elkészült borban finom egyensúlyban legyenek jelen dűlőink.  A villányi Konkoly -, Ördögárok- és Kopár dűlők , a borvidék kiemelkedő képviselői,  saját egyéniséggel. Ez az a plusz, ami a Cuvée 7-re annyira jellemző villányi egyéniséget adja és természetesen a többségében az Ördögárokból származó Cabernet Sauvignon, mely fajta a házasítás gerincéül szolgál.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. A 30 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.

17 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (60 %-ban új hordó).

Az év

2013 április elején még országosan havazott, az egész március téli hónappá vedlett vissza. Utána is hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Forró száraz nyár érkezett. A késői zöldválogatást nem végeztük el, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a szokásosnál későbbre tolódott. Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. A beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. Élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5.5 g/l
Alkohol 14.5 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
pH 3,53
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-10-10
Palackozás 2015-06-01
Érlelés többségében másodtöltésű francia hordókban
Érlelési idő 17 Hónap
Dűlők Ördögárok, Kopár, Konkoly

Kóstolás

A pohárban rubinpiros, lila bevillanásokkal.
Markánsan indít, feketebogyós gyümölcsök, sötét csoki, mély balzsamosság, pörkölt dió, szantálfa és feketebors.
Kerek tanninok és kortyában megint játékos, finoman édes, modenai ecet–balzsamosság.

Díjak

Díjaink