Cuvée 7 Siklós

Villány 2013

Merlot és cabernet franc házasítása. A pohárban rubinpiros, lila bevillanásokkal. Elegáns és vagány egyszerre: a szeder és fekete cseresznye a szájban finom dohány, fehérbors és gyömbér tónusokkal egészül ki. Jó test, selymes, sima tanninok, koncentrált savak és hosszú, fűszeres utóíz.

Összetétel: merlot,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. A 30 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.

17 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (60 %-ban új hordó).

Az év

2013 április elején még országosan havazott, az egész március téli hónappá vedlett vissza. Utána is hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Forró száraz nyár érkezett. A késői zöldválogatást nem végeztük el, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a szokásosnál későbbre tolódott. Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. A beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. Élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5.8 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: merlot,cabernet franc
pH 3,61
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-10-10
Palackozás 2015-06-01
Érlelés többségében másodtöltésű francia hordókban
Érlelési idő 17 Hónap
Dűlők Zuhánya, Makár

Kóstolás

A pohárban rubinpiros, lila bevillanásokkal.
Finom dohány, fehérbors és gyömbér tónusok.
Elegáns és vagány egyszerre: a szeder és fekete cseresznye a szájban finom dohány, fehérbors és gyömbér tónusokkal egészül ki. Jó test, selymes, sima tanninok, koncentrált savak és hosszú, fűszeres utóíz.