Cuvée 107

Tokaj 2013

Hárslevelű és chardonnay házasítása. Illatában friss zöld fű, szőlővirág és zöld alma, kortyában egyszerre frissítő mineralitás és teltség, sáfrány, sütőtök és grillázs ízjegyekkel, hosszú lecsengéssel.
 

Összetétel: chardonnay,hárslevelű
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, majd és néhány órás cefreáztatást követően préseltük. Ülepítés után fajélesztős beoltás következett. Az alapborokat fahordóban erjesztettük. Hét hónapig volt finomseprőn, közben heti két alkalommal battonage-t végeztünk. A kétszer fejtett bort május elején házasítottuk. Palackozásig acéltartályban tároltuk. A teljes tétel 80 %-ban almasavbontott.

Az év

A 2013-as év tele hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére és elnyúlt a virágzás is. A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben. Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Az évjárat kiváló minőséget sejtet.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,3 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: chardonnay,hárslevelű
pH 3,36
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-09-12
Palackozás 2016-07-07
Érlelés fahordóban erjedt
Érlelési idő 7 Hónap
Dűlők Megyer, Úrágya

Kóstolás

Halvány szalmasárga.
Illatában friss zöld fű, szőlővirág és zöld alma.
Kortyában egyszerre frissítő mineralitás és teltség, sáfrány, sütőtök és grillázs ízjegyekkel, hosszú lecsengéssel.

Korábbi évjáratok

2012

2011