Cuvée 105

Tokaj 2012

Hárslevelű,  furmint és egy kevés sárgamuskotály házasítása. Szalmasárga, mozgása a pohárban komoly szerkezetet ígér. Illata folyamatosan nyílik, eleinte földes, horzsaköves, aztán a levegőn egyre inkább a gyümölcsök dominálnak,  reszelt narancshéj, kajszibarack és ananász. A savak feszesek tartják a bort, a baracklekváros utóíz sokáig megmarad. A fajták szépen igazodnak egymáshoz, egyik sem kíván több lenni a másikánál.

Összetétel: sárgamuskotály,furmint,hárslevelű
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt gondos válogatás  után  néhány órát áztattuk héjon. Ezután kíméletesen préseltük. Hordóban és tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn érleltük 2-6 hónapig miközben rendszeres battonage-t végeztünk, sajátos karaktert adva a bornak. (30% az új hordóhasználat)

Az év

Szokatlanul száraz évvel lepett meg minket 2012. A virágzás időben és optimális körülmények között ment végbe. Jelentősebb fertőzések nem voltak a szőlőben, így a termés is szépen fejlődött. Az augusztusi forróság hatására az érés olyan mértékben felgyorsult, különösen a chardonnay, Sauvignon Blanc és a Pinot Noir esetében, hogy augusztus utolsó hetében el kellett kezdenünk a szüretet. Végül a tokaji fajták is sorra kerültek, amelyek szüretjét október elejére fejeztük be.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,8 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: sárgamuskotály,furmint,hárslevelű
pH 3,28
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2012-09-10
Palackozás 2015-08-07
Érlelés hordóban és tartályban erjedt
Érlelési idő 6 Hónap
Dűlők Medve, Birsalmás

Kóstolás

Szalmasárga.
Illata folyamatosan nyílik, eleinte földes, horzsaköves, aztán a levegőn egyre inkább a gyümölcsök dominálnak, reszelt narancshéj, kajszibarack és ananász.
A savak feszesek tartják a bort, a baracklekváros utóíz sokáig megmarad.