Cuvée 7/ Villány

Villány 2015

 

Mélybordó szín mélyebb árnyalattal, de nem átláthatatlan mélységű és nehézségű. Fűszerek, melegbarna árnyalatok illatban. Ízében kandírozott gyümölcsök kis vaníliával, hordós jegyekkel, markánsabb fűszeresség a visszafogottabb savakkal átellenben. Sok a gyümölcs, hosszan követik az ízt a tannin és a hordó mögött. Elegáns szimbiózis.

 

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Míg a Cuvée 7 Villányt a Bordeaux-i fajták házasítása inspirálja, lénye ennél sokkal összetettebb. Ahelyett, hogy pontosan, előre beállított arányokkal dolgoznánk, minden évjáratunknál megvizsgáljuk az év hatását a termésre és dűlőinkre. A Cuvée 7 Villány-t úgy álmodtuk meg, hogy az elkészült borban finom egyensúlyban legyenek jelen dűlőink.  A villányi Konkoly -, Ördögárok- és Kopár dűlők , a borvidék kiemelkedő képviselői,  saját egyéniséggel. Ez az a plusz, ami a Cuvée 7-re annyira jellemző villányi egyéniséget adja és természetesen a többségében az Ördögárokból származó Cabernet Sauvignon, mely fajta a házasítás gerincéül szolgál.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után, rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év adottságaihoz igazodva hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.

15 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).

Az év

2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,5 g/l
Alkohol 14,5 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
pH 3,7
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-10-12
Palackozás 2017-08-25
Érlelés többségében másodtöltésű francia hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Ördögárok, Kopár, Konkoly

Kóstolás

Mélybordó.
Fűszerek, melegbarna árnyalatok illatban.
Ízében kandírozott gyümölcsök kis vaníliával, hordós jegyekkel, markánsabb fűszeresség a visszafogottabb savakkal átellenben. Sok a gyümölcs, hosszan követik az ízt a tannin és a hordó mögött.