Cuvée 7 / Villány

Villány 2016

Meleg rubinszínű, lassan nyíló földes, érett, meleg, fűszeres illattal.  Kortyában mutatkozik meg fiatalsága, koranyári cseresznye, hecsedli lekvár, szegfűszeges szilvakompót adja színeit. Az évjáratból fakadóan későbbikben sem lesz erőssége a  robosztus test, jelentős alkohol vagy komoly tanninok. Sokkal inkább az optimálisan érett anyag, finom hordó, gyengéd borászat háromszögében fejlődik majd primer gyümölcsaromáit meghaladva, klasszikus egyensúlyú, komoly borrá.

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Míg a Cuvée 7 Villányt a Bordeaux-i fajták házasítása inspirálja, lénye ennél sokkal összetettebb. Ahelyett, hogy pontosan, előre beállított arányokkal dolgoznánk, minden évjáratunknál megvizsgáljuk az év hatását a termésre és dűlőinkre. A Cuvée 7 Villány-t úgy álmodtuk meg, hogy az elkészült borban finom egyensúlyban legyenek jelen dűlőink.  A villányi Konkoly -, Ördögárok- és Kopár dűlők , a borvidék kiemelkedő képviselői,  saját egyéniséggel. Ez az a plusz, ami a Cuvée 7-re annyira jellemző villányi egyéniséget adja és természetesen a többségében az Ördögárokból származó Cabernet Sauvignon, mely fajta a házasítás gerincéül szolgál.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után, rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év adottságaihoz igazodva hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.

15 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).

Az év

2016-ban a kitavaszodás és a rügyfakadás a megszokott időben és ütemben zajlott. Az áprilisi lehűlés később viszont fagyot is hozott magával. A virágzást az időjárás viszontagságai már nem zavarták, így a terméskötődés is csodálatosan alakult. Telt és egészséges fürtökkel vártuk a zsendülést. Különösen nagy figyelmet fordítottunk a szőlőterületeink egészségi állapotának és a szőlő minőségének a megőrzésére. A meleg napsütés is jó hatással volt a színanyagok és a tanninok érettségére. A kierjedt borok élénk színekkel, kifinomult struktúrával, sok gyümölccsel, selymes tanninokkal és magas potenciállal kerültek hordóba.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
pH 3,7
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2016-09-23
Palackozás 2018-08-29
Érlelés új és másod töltésű francia hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Ördögárok, Kopár, Konkoly

Kóstolás

Meleg rubinszínű.
Lassan nyíló földes, érett, meleg, fűszeres illat.
Kortyában mutatkozik meg fiatalsága, koranyári cseresznye, hecsedli lekvár, szegfűszeges szilvakompót adja színeit.