Cuvée 7 / Siklós

Villány 2016

Rubinpiros, lilás bevillanásokkal. Tiszta, koncentrált illatában a siklósi platók hűvös fuvallata. Kortya áradóan tiszta és jóleső, vaníliával, szegfűszeggel, mezei virágokkal, főleg levendulával. Fiatal kora ellenére meglepő önbizalommal mutatkozik be, friss és dinamikus. Érezhetően sok titka van még, izgalmas finom sósság, hajlékony tanninok jellemzik, a korty vége játékos, életteli. Szeretjük azt gondolni, hogy azért van így, mert a Csukma szűztermése beköszönt ízben is, az eredmény mindenesetre rendkívül pikáns. 

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év lehetőségeinek megfelelően hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.

15 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).

Az év

2016-ban a kitavaszodás és a rügyfakadás a megszokott időben és ütemben zajlott. Az áprilisi lehűlés később viszont fagyot is hozott magával. A virágzást az időjárás viszontagságai már nem zavarták, így a terméskötődés is csodálatosan alakult. Telt és egészséges fürtökkel vártuk a zsendülést. Különösen nagy figyelmet fordítottunk a szőlőterületeink egészségi állapotának és a szőlő minőségének a megőrzésére. A meleg napsütés is jó hatással volt a színanyagok és a tanninok érettségére. A kierjedt borok élénk színekkel, kifinomult struktúrával, sok gyümölccsel, selymes tanninokkal és magas potenciállal kerültek hordóba.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,6 g/l
Alkohol 14,5 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
pH 3,6
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2016-09-16
Palackozás 2018-09-11
Érlelés Új és használt hordós érlelést kapott
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Zuhánya, Makár, Csukma

Kóstolás

​Rubinpiros, lilás bevillanásokkal.
Tiszta, koncentrált illatában a siklósi platók hűvös fuvallata.
Kortya áradóan tiszta és jóleső, vaníliával, szegfűszeggel, mezei virágokkal, főleg levendulával.