Cuvée 7 / Siklós

Villány 2015

Mélybordó szín, látványra is sűrűbb textúra. Illatban érett gyümölcs, nagymamáink cukrozott nyári gyümölcsei, meg tannin, fűszerek sokasága. Édes illat finom hordós jegyekkel, ízében viszont a sűrűséghez társuló tannin, finom bársonyosság és a mélység ígérete. Fiatal, hamvas bor, amolyan “Villány újhullám” a hűvös siklósi platókról.

Összetétel: merlot,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év lehetőségeinek megfelelően hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.

15 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).

Az év

2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,6 g/l
Alkohol 14,5 %
Összetétel: merlot,cabernet franc
pH 3,62
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-10-12
Palackozás 2017-08-24
Érlelés többségében másodtöltésű francia hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Zuhánya, Makár, Csukma

Kóstolás

Mélybordó szín, látványra is sűrűbb textúra.
Illatban érett gyümölcs, nagymamáink cukrozott nyári gyümölcsei, meg tannin, fűszerek sokasága. Édes illat finom hordós jegyekkel.
Ízében viszont a sűrűséghez társuló tannin, finom bársonyosság és a mélység ígérete. Fiatal, hamvas bor, amolyan “Villány újhullám” a hűvös siklósi platókról.