Cuvée 7 / Siklós

Villány 2012

Gyönyörű mélyvörös/sötétbordó színű, intenzív és elegáns nyitó illatok. Hamar megmutatja sokszínűségét, ahogy levegőt kap. Ellőször csokoládé- hordójegyek de finoman hamar gyümölcsfelhangba vált át. Kandírozott erdei bogyósok piros ribizli, majd áfonya, szilva. Telt, selymes finom, bársonyos indulású a korty, megint piros gyümöcsök. Elegánsan tetőzik, jól kitart; friss, fiatal, finoman kinyert és jó minőségű tanninok, diszkrét hordó, jó szerkezet (sav-tannin).

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 15 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év lehetőségeinek megfelelően hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.

17 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).

Az év

A 2012-es évjárat izgalmakkal és végletekkel fűszerezetten telt. Januárban nagyon enyhe idő, de februárban már komoly fagyok voltak. A tavaszi indulás jól ment. Az esős és hűvös május mellé erős szelek is társultak a virágzás idejére, így az elhúzódott. Május végétől hosszú, meleg nyári napos idők következtek. A fejlődés kiegyenlítetten haladt a középérésű illetve késői fajták esetében. A korai fajták a vízhiányos forró nyári időszaknak köszönhetően korai szüretet hoztak. A 2011-es évvel ellentétben nem lehetett várni az elő- és főszüret között. Minden korábban érkeztek, akárhová nyúltunk, szedhető szőlőt találtunk.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,4 g/l
Alkohol 15 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
pH 3,6
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2012-09-25
Palackozás 2014-06-19
Érlelés francia hordókban
Érlelési idő 17 Hónap
Dűlők Makár

Kóstolás

Gyönyörű mélyvörös/sötétbordó.
Intenzív és elegáns nyitó illatok. Hamar megmutatja sokszínűségét.
Kandírozott erdei bogyósok piros ribizli, majd áfonya, szilva. Telt, selymes, finom.