Cuvée 5

Villány 2013

Bogyós gyümölcsök hűs frissessége köszön vissza az illatból, erdőbe varázsolva minket. A szétterülő, mély kortyban szeder, áfonya és borókabogyó. A korty egyenletesen árad szét a szájban, mindenhol valami újat adva, finom fát, feketecsokoládét, aztán szerecsendiót, mielőtt hosszú, bársonyos tanninok után egy kis narancshéjban cseng le.

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 15 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás. Az ezt követő 30 napos héjonáztatás során pedig kialakultak a fajta vezető jegyei.

Kíméletes préselést követően 16 hónapos hordós érlelést kapott, melynél az évjárat legkiválóbb hordóit használtuk a házasításhoz (40 %-ban új hordó).

Az év

2013 április elején még országosan havazott, az egész március téli hónappá vedlett vissza. Utána is hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Forró száraz nyár érkezett. A késői zöldválogatást nem végeztük el, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a szokásosnál későbbre tolódott. Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. A beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. Élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,5 g/l
Alkohol 15 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
pH 3,62
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-10-09
Palackozás 2015-08-12
Érlelés új és használt francia hordókban
Érlelési idő 16 Hónap
Dűlők Makár, Ördögárok, Kopár

Kóstolás

Mélybordó-rubin
Bogyós gyümölcsök hűs frissessége köszön vissza az illatból.
A szétterülő, mély kortyban szeder, áfonya és borókabogyó.

Korábbi évjáratok

2009

2012

2011