Cuvée 13

Villány 2017

Élénk bíbor rózsaszínes karimával, friss és rendkívül üde. Illatában primer gyümölcsök, meggy és feketeszeder, meg a finom házi cseresznyekompót leve. Kortya játékosan könnyed és harmonikus, a ribizli friss savaival, lehelletnyi füstösséggel, selymes, lágy tanninokkal.

 

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,kékfrankos,syrah,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is. 

Szőlészet-Borászat

A frissen szüretelt kékszőlő, alapos fürt- és bogyóválogatás után 3-5 napig hidegáztattuk.Tartályban, speciális élesztővel erjesztettük a primer gyümölcsaromák megőrzése érdekében, ezután préseltük.

Három hónapig érett harmadtöltésű tölgyhordóban és tartályban. 

 

Az év

A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,6 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,kékfrankos,syrah,cabernet franc
pH 3,58
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-08-17
Palackozás 2018-07-26
Érlelés használt francia hordókban
Érlelési idő 3 Hónap
Dűlők Zuhánya, Várerdő, Makár, Ördögárok

Kóstolás

Élénk bíbor rózsaszínes karimával.
Illatában primer gyümölcsök, meggy és feketeszeder, meg a finom házi cseresznyekompót leve.
Kortya játékosan könnyed és harmonikus, a ribizli friss savaival, lehelletnyi füstösséggel, selymes, lágy tanninokkal.

Korábbi évjáratok

2016