Cuvée 113

Tokaj 2017

Furmint, hárslevelű, chardonnay, sauvignon blanc és sárgamuskotály házasítása. Illatában ananász és aszalt kajszi keveredik, mellette pedig finoman megbújik meg benne a frissítő menta. Szájban vibrálóan friss és könnyed. Lime és fahéj vagány keveréke tölti meg a bort tartalommal, melyet hosszú utóíz kísér.

Összetétel: chardonnay,sárgamuskotály,furmint,hárslevelű,sauvignon blanc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Vegyes, telepítések: 1950-2007

saját területeink több dűlőn

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt néhány órás héjonáztatás után préseltük. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Hordós és tartályos érlelést is kapott. Finomseprőn tartottuk a tartályos esetében  3 hónapig, a hordóban pedig 1 hónapig.  

 

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett, aszú és késői szüretelésű. boraink is lesznek majd 2017-ből.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,2 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: chardonnay,sárgamuskotály,furmint,hárslevelű,sauvignon blanc
pH 3,36
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-11
Palackozás 2018-07-19
Érlelés Fahordós és tartályos érlelést is kapott.
Érlelési idő 3 Hónap
Dűlők Budaházi, Medve, Padihegy, Birsalmás

Kóstolás

Halványsárga.
Illatában ananász és aszalt kajszi keveredik, mellette pedig finoman megbújik meg benne a frissítő menta.
Szájban vibrálóan friss és könnyed. Lime és fahéj vagány keveréke tölti meg a bort tartalommal.

Korábbi évjáratok

2016