Cuvée 11

Villány 2017

Mélylila - rubin a pohárban, komplex, virágos, fűszeres illat, szamóca és szeder egy kis szegfűszeggel. Elegáns test, a gyümölcsök mellett megjelenik ízében a kakaó is. Tanninjai finomak, harmonikusak,  utóíze hosszú, friss, gyümölcsös. Egy eleven vörös merlot szerelmeseknek, összetéveszthetetlen Villány sármmal.

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,kékfrankos,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után az évjárat lehetőségeinek megfelelően hosszabb, 35 napig héjon áztattuk, majd tartályban erjesztettük. Így hangsúlyozva a fajta elsődleges jegyeit.

15 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20-25 % új hordó).

Az év

A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

Részletek

Megnevezés Vörösbor
Sav 6 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,kékfrankos,cabernet franc
pH 3,57
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-11
Palackozás 2019-05-21
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Zuhánya, Makár

Kóstolás

Mélylila - rubin.
Komplex, virágos, fűszeres illat, szamóca és szeder egy kis szegfűszeggel.
Elegáns test, a gyümölcsök mellett megjelenik ízében a kakaó is.

Korábbi évjáratok

2016

2015

2013

2014