Cuvée 11

Villány 2015

Bíborvörös, közepesen telt szín, nem átláthatatlanul sűrű textúra. Könnyed maradt illatban és ízben is, elsősorban gyümölcsössége ragad magával: május végi friss, ropogós piros bogyósok,  ribizke, meggy, cseresznye vezeti az ízeket. Izgalmas, vibráló és friss. A hordótanninok háttérfűszerként vannak jelen illatban-zamatban. Igazi klassz beszélgetős bor, jó társaság.

Összetétel: merlot,kékfrankos,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után az évjárat lehetőségeinek megfelelően hosszabb, 35 napig héjon áztattuk, majd tartályban erjesztettük. Így hangsúlyozva a fajta elsődleges jegyeit.

15 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20-25 % új hordó).

Az év

2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: merlot,kékfrankos,cabernet franc
pH 3,53
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-09-21
Palackozás 2017-07-20
Érlelés többségében másodtöltésű francia hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Zuhánya, Makár

Kóstolás

Bíborvörös, közepesen telt szín, nem átláthatatlanul sűrű textúra.
Könnyed maradt illatban és ízben is, elsősorban gyümölcsössége ragad magával. Izgalmas, vibráló és friss. A hordótanninok háttérfűszerként vannak jelen illatban-zamatban.
Május végi friss, ropogós piros bogyósok, ribizke, meggy, cseresznye vezeti az ízeket.

Korábbi évjáratok

2013

2014