Chardonnay/ Birs

Tokaj 2015

Szalmasárga, mély illatában kakukkfű, alma és narancshéj osztozik. A szájban krémes és jelentős, meghatározó ásványosságát  sárgadinnye és avokádó szelidíti. Jól áll neki a néhány év palackos pihenés, egyre szebb.

Összetétel: chardonnay
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt válogatás és néhány órás héjonáztatás után kíméletesen préseltük. Hordóban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

5 hónapos hordós érlelést kapott. 

Az év

A 2015-ös év leghidegebb hetével indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Ezt követően virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,6 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: chardonnay
pH 3,43
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-09-15
Palackozás 2016-07-22
Érlelés Tartályos és hordós érlelést is kapott
Érlelési idő 5 Hónap
Dűlők Birsalmás

Kóstolás

Szalmasárga.
Mély illatában kakukkfű, alma és narancshéj osztozik.
A szájban krémes és jelentős, meghatározó ásványosságát sárgadinnye és avokádó szelidíti.

Korábbi évjáratok

2013